• Mail. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Tel. +385 1 2797 097

Iz medija: Gradec - općina bez otpada

Održivo gospodarenje otpadom za većinu Hrvatske još je uvijek dalek cilj, no mala općina na istoku Zagrebačke županije pokazuje da je moguće drugačije. Gradec je, naime, sa svojih nešto više od tri i pol tisuće stanovnika svakim danom sve bliže tome da postane prva hrvatska jedinica lokalne samouprave koja je postigla 'zero waste' standard, tj. da proizvodi manje od 50 kilograma po stanovniku godišnje.

Posljednji podaci govore da danas stanovnici Općine Gradec proizvode 78 kilograma otpada po stanovniku, čime su na svega 21% katastrofalnog prosjeka ostatka Hrvatske, koji još visi na neodrživih 386 kg. Slikovito, na svaku vreću smeća koja iz kuće u Gradcu ode na odlagalište otpada, iz prosječnog hrvatskog doma ode njih pet.

 

Održivo gospodarenje otpadom za većinu Hrvatske još je uvijek dalek cilj, no mala općina na istoku Zagrebačke županije pokazuje da je moguće drugačije. Gradec je, naime, sa svojih nešto više od tri i pol tisuće stanovnika svakim danom sve bliže tome da postane prva hrvatska jedinica lokalne samouprave koja je postigla 'zero waste' standard, tj. da proizvodi manje od 50 kilograma po stanovniku godišnje. Posljednji podaci govore da danas stanovnici Općine Gradec proizvode 78 kilograma otpada po stanovniku, čime su na svega 21% katastrofalnog prosjeka ostatka Hrvatske, koji još visi na neodrživih 386 kg. Slikovito, na svaku vreću smeća koja iz kuće u Gradcu ode na odlagalište otpada, iz prosječnog hrvatskog doma ode njih pet. 

 

Projekt reorganizacije sustava je pokrenut donošenjem plana gospodarenja otpadom u prosincu 2014. godine, dok je za njegov početak realizacije bilo potrebno gotovo godinu dana, kaže Marijan Galović, konzultant za održivo gospodarenje otpadom i stanovnik Gradeca, koji je izradio projekt održivog gospodarenja otpadom za ovu općinu. Iako su početne brojke već i prije uvođenja novog sustava gospodarenja otpadom bile ispod nacionalnog prosjeka, otprilike 110 kg po stanovniku godišnje, Gradec je pokazao da u kratkom roku može postići još puno više, i to odvojenim prikupljanjem različitog otpada, papira i plastike, "od vrata do vrata", edukacijom i iskorištavanjem lokalnih specifičnosti. U slučaju Gradeca gotovo svako domaćinstvo ima domaće životinje koje dio otpada recikliraju na samom mjestu nastanka, također, velik dio biorazgradivog otpada se i dalje kompostira na raznim kompostnim hrpama u vrtovima i slično.

 

Gradec je relativno mala sredina, te se može činiti da je ovako nešto lakše provesti u manjoj sredini nego u gradovima, no u Hrvatskoj postoji više od 300 jedinica lokalne samouprave koje imaju manje stanovnika od ove općine, ali nisu ni blizu uspjesima Gradeca u gospodarenju otpadom. Kako to da Gradec može, a ostali ne mogu, Galović govori za H-Alter.

 

Plan gospodarenja otpadom koji je usvojen 2014. za Gradec ističe ambiciozni cilj "dostići standard 'gradova i općina bez otpada". "Dostizanjem ovog standarda, Općina Gradec postaje prepoznatljiva na europskoj i svjetskoj razini zaštite okoliša", istaknuto je u Planu. Kako su građani prihvatili promjene u gospodarenju otpadom koje su ovim Planom predviđene? Je li bilo otpora?

 

Otpor prema promjenama je naravno uvijek prisutan, no mi smo unaprijed razmišljali o svim mogućim situacijama, ponajviše zahvaljujući izvanredno pripremljenom projektu na kojemu sam radio s nekoliko stručnjaka iz Italije. Ključno je bilo to da je promjena unaprijed najavljena i predstavljena putem javnih tribina i promotivnih materijala, a sama tranzicija je dobro objašnjena prilikom podjele spremnika. Naravno, bilo je puno onih koji su se žalili da će im spremnik od 40 litara biti premali za dva tjedna – na što smo imali spremnu opciju zakupa većeg spremnika – odnosno onakvog spremnika koji paše tom korisniku. Veliki je broj mjera i pod-mjera uključen u sustav te se nitko nije imao razloga osjećati zakinutim. Pomaže i činjenica da smo opsežnom kalkulacijom sustava ipak građanima uštedili ukupno 11 kuna mjesečno, a samoj općini otprilike 40% iznosa za "odlagališnu rentu".  Cijeli tekst pročitajte na portalu h-alter.org - poveznica

Jedinstveni upravni odjel Općine Gradec

Marica Kozumplik
rukovoditeljica kadrovskih, općih i računovodstvenih poslova

E-mail: mkozumplik@gradec.hr

 

Đurđica Kušec
komunalni redar i referent za komunalne poslove

E-mail: dkusec@gradec.hr

 

Hrvoje Stjepan Hasanović, iur.
referent za upravne i administrativne poslove

E-mail: hhasanovic@gradec.hr

 

Tel: +385 1 27 97 097

Fax: +385 1 27 97 097