Nalazite se na stranici: Općina Gradec Odgovor općine Gradec na članak u časopisu Forum

Odgovor Općine Gradec na neistine u časopisu "Forum"

U časopisu „Forum“, broj 18 od 13. siječnja 2012., objavljen je članak „Pola gradova i općina ne zaradi ni za plaće“, u kojem je objavljena neistinita informacija da Općina Gradec „za plaće i materijalna sredstva“ troši 62,69% od ukupnih proračunskih rashoda, i naša općina je navedena na listi od 165 hrvatskih općina koje „ više nemaju razloga postojati“, i koje troše „najmanje polovicu proračuna na zaposlenike“. 

Radi se o gruboj neistini i dezinformaciji, kojom se i Općina Gradec stavlja u konekst medijskih „racionalizacija“ lokalne samouprave i očito nas se želi svrstati među općine koje "treba ukinuti".  Na to smo morali reagirati...

Naime, objavljivanjem navedene neistinite informacije te svrstavanjem Općine Gradec u kontekst općina za čije postojanje navodno „više nema razloga“ nanosi se velika velika šteta i nepravda lokalnoj samoupravi i svim stanovnicima naše općine. Ovo naročito iz razloga jer se stvarno stanje i rad Općine Gradec time prikazuju u potpuno pogrešnom „svijetlu“, čime se javnost dezinformira, narušava se konkurentnost Općine i lokalnog gospodarstva, i ugrožavaju se tekuće razvojne aktivnosti i projekti Općine, a time i ukupne perspektive ovog prostora. 

Istinita je informacija da Općina Gradec na plaće i sveukupne troškove zaposlenika, načelnika i svih drugih općinskih tijela troši ukupno 15,49% proračunskih rashoda, a ne 62,69% kako neistinito navodi časopis "Forum", i po tome vjerojatno spada u red "jeftinijih" ruralnih općina u Hvatskoj.  Ovakav podatak je realan i može se nedvojbeno utvrditi iz financijskih izvješća i Bilance općinskog Proračuna, koji su javno objavljeni i dostupni javnosti. Zbog toga nam nije jasno kako i na temelju kojih izvora je časopis "Forum" došao do tako pogrešnih i neistinitih podataka.  Napominjem, da nas nitko iz časopisa "Forum" nije kontaktirao niti tražio bilo kakve informacije ili pojašnjenja.

Ovakav način informiranja javnosti smatramo neprihvaljiivim, jer se ne radi o objektivnom i odgovornom informiranju, već o površnom i senzacionalističkom pisanju kojim se bez osnove diskreditiraju općina i rad lokalne samouprave, unosi se pomutnja u javnost, i otežavaju se konstruktivna nastojanja i rasprave oko uspostavljanja racionalnog teritorijalnog ustroja Hrvatske, čiju potrebu ne sporimo.

Kada se radi o Općini Gradec, realne činjenice i svi pokazatelji govore da se njezino djelovanje uklapa u kriterije zakonitog, racionalnog i rentabilnog gospodarenja, da se raspoloživa proračunska sredstva koriste za namjene i poslove radi kojih je općina osnovana i koji proizlaze iz njezinog samupravog djelokruga, te da se općina financira vlastitim sredstvima i ne živi "na račun države".  Na taj način, u periodu od osnutka i dobivanja vlastitog proračuna, Općina Gradec je kontinuirano rješavala zatečene razvojne probleme i unaprijeđivala stanje na svojem području, smanjila je zaostalost i uspostavila temeljnu fizičku i društvenu infrastrukturu koji su potrebni za razvoj, utvrdila razvojnu viziju i ciljeve, te pripremila i pokrenula razvojne programe koji trebaju osigurati ubrzan i dugoročno održiv ukupan razvoj općine.

U takvoj situaciji, naša Općina danas gradi konkurentnost i sigurno je da ima kvalitetne razvoje perspektive i šanse, koje su zadnjih godina snažno ojačane izgradnjom novih auto cesta, čime je ovo područje dobilo odličan tržišni položaj i našlo se u središtu široke razvojne regije, kojoj ima što ponuditi.

Prema tome, Općina Gradec je danas ekonomski održiva i perspektivna, i realno je da opravdava svrhu svojeg postojanja i sredstva koja se u nju ulažu. O tome govori i činjenica da općina nije zadužena i nema nikakve obveze po kreditima, niti bilo kakve druge obveze i nejasnoće, koji bi mogli ograničavati njezine razvojne pespekive.

Zbog svega toga, smatramo da se Općina Gradec potvrđuje kao konstruktivna sastavnica decentralizirane Hrvatske, te da njezini dosadašnji rezultati, ali i tekuće aktivnosti i programi koji se poduzimaju radi usklađivanja sa standardima EU i stvaranja uvjeta za učinkovit razvoj, potvrđuju opravdanost i potrebu njezinog postojanja, i obvezuju nas da se borimo za njezin održanje i uspješan daljnji razvoj. 

Zato smo zaključili da na predmetni članak i neistinite informacije moramo reagirati, te smo glavnom uredniku časopisa "Forum" dostavili zahtjev za objavu odgovora sukladno čl. 56 - 58 Zakona o medijima, tako da se navedene dezinformacije demantiraju u svjetlu realnih činjenica.

Cjeloviti tekst zahtjeva Općine Gradec za objavu odgovora na predmetni članak i neistinite informacije, kao i podatke na kojima se on temelji, možete pogledati na slijedećim poveznicama:

Zahtjev Općine Gradec časopisu "Forum" za objavu odgovora

Financijske podatke o izvršenju Proračuna možete pogledati  o v d j e

 

(Povratak na vrh)

(Povratak na  Naslovnu stranicu)

 

 

 

 

 

 

Raspored odvoza otpada 2018

kalendar-mali

Gradečki vjesnik broj 7, prosinac 2017.

gv-2018

Gradečki vjesnik broj 6, prosinac 2016.

vjesnik-06

Gradečki vjesnik broj 5, prosinac 2015.

vjesnik-m

Gradečki vjesnik broj 4, prosinac 2014.

gradecki-vjesnik-04

Knjiga Gradec kod Križevaca

gradeckodk

Gradečki vjesnik broj 3, prosinac 2013.

Gradecki_vjesnik_03

Jedinstveni upravni odjel Općine Gradec

Marica Kozumplik – rukovoditeljica kadrovskih, općih i računovodstvenih poslova
e-mail: mkozumplik@gradec.hr
 
Đurđica Kušec – komunalni redar i referent za komunalne poslove
e-mail: dkusec@gradec.hr
 
Hrvoje Stjepan Hasanović, iur. – referent za upravne i administrativne poslove
e-mail: hhasanovic@gradec.hr
 
Tel: 01/2797-097
Fax: 01/2797-097

Veterinarska ambulanta Gradec

Gradec 95
10 345 Gradec
Tel: 01/2797-033
Veterinari:
Mario Katušić, dr.med.vet.
Mob: 098/792-535

Zdravstvena stanica Gradec

Gradec BB
10 345 Gradec
Ordinacija opće medicine:
Dr. Maja Turković.
Tel: 01/5544-358
Danijela Anić-Pejić, dr.opće med.
Tel: 01/2797-024
Stomatološka ordinacija:
Nada Vukušić, dr.stomatolog
Tel: 01/2797-461

Osnovna škola Gradec

Gradec 93A
10 345 Gradec
Ravnatelj škole:
Vlado Starešec, prof.
Tel: 01/2797-481
Tajnica škole:
Biljana Vojvodić
Tel: 01/2797-034
Fax: 01/2797-495
e-mail: biljana.vojvodic@skole.hr
ured@os-gradec.skole.hr

Ugostiteljski obrt "Jembri"

Gradec 134
10 345 Gradec
Vl. Sandra Jembri
Mob: 098/9332-974

Dimnjačarske usluge

DIMNJAČARSKO-PEĆARSKI I TRGOVAČKI OBRT
Miljenko Kišak
Možđenec 41
42220 Novi Marof
Tel: 042/606-054
Mob: 091/5182850
Cjenik dimnjačarskih usluga možete pogledati ovdje

E Uprava

katastar

knjige

mojposao

posao


Foto galerija

Foto galerija

Župa ranjenog Isusa

Župa ranjenog Isusa